Locaties

Museummolen Blokweer

Museummolen Blokweer is een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van Werelderfgoed Kinderdijk en de omliggende Alblasserwaard. Je vind deze museummolen te midden van de grazende koeien, langs het water van de Lage Boezem in het hartje van het schitterende groene polderlandschap. De Blokweer is een prachtige, operatieve molen die tot boeiend museum is omgedoopt waar praktijk en kennis feilloos met elkaar zijn verweven. Met het geraas van de molen op de achtergrond, kun je op meerdere locaties binnen de molen leerzaam beeldmateriaal aanschouwen dat inzicht geeft in de werking van het bovenhuis van de Blokweerse molen. Voor kinderen is de informatie binnen de museummolen extra interessant omdat zij op verschillende manieren leren hoe het is om met (en in) een molen te werken.

De authentieke Blokweerse wipmolen heet officieel ‘De Blokker’, maar staat tevens bekend als ‘Blokkerse Wip’. De molen bemaalt de polder Blokweer, vandaar de naam Blokweer. Het bouwjaar van de Blokkerse Wip is niet exact bekend, maar rond 1500 moet er op deze plek al een wipmolen hebben gestaan.

Museummolen Blokweer is te bereiken door middel van een mooie wandeling van plusminus 25 minuten vanaf de ingang van Werelderfgoed Kinderdijk. Het is ook mogelijk de museummolen in een mum van tijd te bereiken met de rondvaartboot de ‘hopper’. De molenschuur naast Museummolen Blokweer biedt een bescheiden horeca-aanbod, bestaande uit koffie, thee en frisdrank.

Ook leuk voor jou?

Musea

Natuur- en Cultuurhistorisch museum Twintighoeven

Noorderelsweg 2a, Dordrecht
Musea
Monumenten

Binnenvaartmuseum

Maasstraat 13, Dordrecht
Musea
Vergaderlocaties
Monumenten

Dordts Patriciƫrshuis - Museum aan de Maas

Wolwevershaven 9, Dordrecht
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties
Monumenten
Teamuitjes
Kinderfeestjes

Hof van Nederland

Hof 6, Dordrecht
Musea
Stadstuin
Terras
Oplaadpunt E-Bikes
Monumenten
Kinderfeestjes
Attracties

Huis Van Gijn

Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Musea
Monumenten

Museum 1940-1945

Nieuwe Haven 27-28, Dordrecht