Locaties

Huis Van Gijn

Bestel direct tickets

Wees welkom in dit fraaie historische huis in Dordrecht. Ontdek hoe een welgesteld echtpaar en hun personeel rond 1900 woonden en werkten.

Een huishouden op stand
Huis Van Gijn werd gebouwd in 1729 en is het voormalige woonhuis van de Dordtse bankier Simon van Gijn, die er vanaf 1864 met zijn echtgenote Cornelia Vriesendorp woonde. Wandelend door de kamers vind je 17e, 18e en 19e-eeuwse interieurs. Je proeft de sfeer van weleer in de huislijke tuinkamer en de grandeur van een bezoekje in de Salon of een ontvangst in de Zaal.

Typisch verzamelaarshuis
Van Gijn was een groot verzamelaar. Zijn brede interesse vind je terug in de bibliotheek, de gangen, het trappenhuis, de studeerkamer en de prentenkamer. Alles in het museumhuis is zo veel mogelijk ingericht zoals Van Gijn zijn huis en collecties naliet na zijn overlijden in 1922.

Van kelder tot kap
Uniek is dat alle ruimtes toegankelijk zijn, van de kelder tot personeelsvertrekken op zolder. Zo krijg je over vier verdiepingen niet alleen een inkijkje in het leven van de gegoede burgerij van die periode, maar ook in dat van de dienstbode en de keukenmeid.

Leven met de seizoenen
Een eeuw geleden leefde men veel meer dan nu, mee met het seizoen. Dit komt terug in de wisselende seizoenspresentaties in het huis. Ieder jaargetijde net even anders, zowel upstairs als downstairs. Met feestdagen en in schoolvakanties worden in het museum speciale seizoensactiviteiten georganiseerd. Kijk op www.huisvangijn.nl voor de actuele agenda.

Altijd wat te doen
Bezoekers krijgen een gidsje mee met meer informatie over de verschillende ruimtes in huis. Voor kinderen is er een leuk speurblad met weetjes over het dagelijks leven van toen. Eén van de oudste speelgoedcollecties van Nederland vind je op zolder, er is ook een historische verkleedhoek. In het museumcafé dat aan de sfeervolle stadstuin grenst kun je terecht voor koffie of thee met iets zoets of een heerlijke lunch.

Ook leuk voor jou?

Theetuin
Molens

Kortlandse Molen

Kortland 36, Alblasserdam
Horeca
Frans
High tea
Hotels
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties

Het Wapen van Alblasserdam

Dam 24, Alblasserdam
Oplaadpunt E-Bikes
Toeristische Overstappunt (TOP)

TOP Hollandse Biesbosch

Baanhoekweg , Dordrecht
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties
Monumenten
Teamuitjes
Kinderfeestjes

Hof van Nederland

Hof 6, Dordrecht
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Monumenten
Attracties

Dordrechts Museum

Museumstraat 40, Dordrecht
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties
Bioscopen
Attracties

Landvast

Haven 4, Alblasserdam