Watericoon Kinderdijk

Kinderdijk, waar bijna duizend jaar strijd tegen het water zichtbaar is in het polderlandschap met zijn waterlopen, dijken, gemalen, sluizen en molens. Kinderdijk trekt toeristen uit de gehele wereld met zijn 19 molens van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.

De polders waren vroeger drassige veenmoerassen

In Kinderdijk zie je hoe Nederland al eeuwenlang leeft, vecht en samenwerkt met het water. Onze beroemde polders waren vroeger drassige veenmoerassen. Dat worden ze opnieuw als we stoppen met het droogmalen van het land. Om onze voeten droog te houden werken we al eeuwen samen.

Na 1600 wordt het steeds moeilijker de afwatering van het drassige gebied in het westelijk deel van de Alblasserwaard te regelen. Eerst zijn er boezems gegraven voor de afwatering van de Grote Waard, in de periode 1738-1740 worden de molens gebouwd. Zij moesten het overtollige water uit de polder pompen en via de boezems lozen op de rivier de Lek.

De moderne gemalen nemen tegenwoordig hun functie over. De molens zijn landschappelijk mooi gelegen en de draaiende molenwieken bieden voor de vele bezoekers een indrukwekkend schouwspel.

Te doen

Musea

Routes

Attracties

Rondvaarten

Bootverhuur

Achtergrondverhalen

Lees alle verhalen
Dorpen Alblasserwaard
Achtergrond verhalen
Gevormd door

Eb en vloed

28 maart 2023
Achtergrond verhalen
Leven van

Fop Smit

06 april 2023
Achtergrond verhalen
Strijd tegen

Molens en gemalen

23 mei 2023