Locaties

Hof van Nederland

Museum over onze vrijheden vroeger en nu
In het Hof van Nederland komt de stads- en daarmee de vaderlandse geschiedenis op verschillende manieren tot leven: in objecten, films, geluid, virtuele vitrines en digitale archiefboeken. Aan de hand van belangrijke historische momenten in de Nederlandse geschiedenis, die plaatsvonden in Dordrecht, kom je er meer te weten over het ontstaan van onze vrijheden.

Hof van Nederland is voor iedereen
Of je nu van historie houdt of interesse hebt in maatschappelijke thema´s zoals vrijheid en verdraagzaamheid. Laat je verrassen en inspireren, er is van alles te zien en doen.

Aan het museum verbonden ‘Vrije Geesten’ Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane leiden je graag rond in hun audiotour. Ze dagen je uit om anders te kijken naar de verschillende verhalen in het museum en stil te staan bij wat vrijheid voor jou persoonlijk betekent. Elk vanuit hun eigen vakkennis, levenservaring en kijk op vrijheid. Je kunt zelf een Vrije Geest kiezen, waarbij ieder een eigen kijk op de verhalen geeft die in het hof verteld worden.

Het gebouw en de collectie
Het gebouw heeft in de loop der eeuwen veel meegemaakt, dus daarom vertelt het graag haar eigen verhaal. Via gekleurde luisterhoorns die overal in het museum te vinden zijn, hoor je onder andere meer over de mooie plek en vroegere functies van het middeleeuws gebouw. En aan unieke objecten geen gebrek; Hof van Nederland is een Canonmuseum en dat merk je: Maria van Bourgondië, Willem van Oranje, Johan en Cornelis de Witt; allemaal speelden zij een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland en hadden ze invloed op onze vrijheden.

De collectie vertelt het verhaal over onze vrijheden aan de hand van historische gebeurtenissen zoals de Eerste Vrije Statenvergadering, De Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog. Maar het gaat ook over hoe wij in Nederland nu omgaan met onze vrijheden door bezoekers te bevragen en na te laten denken over de geschiedenis en het heden.

Activiteiten voor jong en oud
Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour waar zij de Griffioen, die in het wapen van Dordrecht staat, uit zijn fantasiewereld kunnen bevrijden. Ook is er een escape tour ‘De zoektocht van de sleutelgilden’ voor jong en oud, waarbij sleutels gevonden moeten worden door puzzels op te lossen en zo toegang te krijgen tot de IJzeren kast waar de privileges opgeborgen liggen. Kijk hier voor meer informatie over de kindertour.

Inspireren en verbinden
Het hof heeft een ‘Vrijplaats’ waar we met een breed en divers publiek in gesprek gaan om onderwerpen vanuit een verschillende kijk met elkaar te bespreken. Waarbij respect voorop staat. Samen met ons Gilde van Vrije Geesten en andere organisaties, binnen en buiten de stad, willen we inspireren en verbinden. Een paar keer paar jaar organiseren we ‘Hof live’. Een wisselend avondvullend programma met lezingen en dialogen over actuele zaken afwisselend met bijvoorbeeld muziek.

Ook leuk voor jou?

Oplaadpunt E-Bikes
Toeristische Overstappunt (TOP)

TOP Hollandse Biesbosch

Baanhoekweg , Dordrecht
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Monumenten
Kinderfeestjes
Attracties

Huis Van Gijn

Nieuwe Haven 30, Dordrecht
Musea
Oplaadpunt E-Bikes
Monumenten
Attracties

Dordrechts Museum

Museumstraat 40, Dordrecht
Horeca
Frans
High tea
Hotels
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties

Het Wapen van Alblasserdam

Dam 24, Alblasserdam
Oplaadpunt E-Bikes
Vergaderlocaties
Bioscopen
Attracties

Landvast

Haven 4, Alblasserdam
Oplaadpunt E-Bikes
Toeristische Overstappunt (TOP)

TOP Alblasserdam

Zuiderstek , Alblasserdam