Kinderdijk

De negentien molens van Kinderdijk zijn een internationaal bekend Nederlands symbool. Het molencomplex diende in de 18e eeuw om de hoge waterstand in het gebied te beheersen, door middel van molens, gemalen, sloten en sluizen. In 1997 kregen de Zuid-Hollandse molens een plaats op de Werelderfgoedlijst.

De zeventien boezemmolens werden tussen 1738 en 1740 gebouwd om het lage land van de Alblasserwaard, geteisterd door verzakkingen en overstromingen, droog te houden. De bouwkosten van de molens kostten toen tussen de 8000 en 10000 gulden. Voor de bouw van deze molens stonden er in het gebied al poldermolens, waarvan er nog twee zijn overgebleven. Het dorp heette toen trouwens nog Elshout, pas in 1927 besloot de gemeente de naam van het dorp te veranderen in Kinderdijk.

Later werd de taak van de molens overgenomen door gemalen. Eerst door het stoomgemaal Wisboom, en later door het dieselgemaal JU Smit en het elektrisch gemaal Ir. G.J. Kok. In Kinderdijk is bijna duizend jaar ‘strijd tegen het water’ zichtbaar in het polderlandschap met zijn waterlopen, dijken, gemalen, sluizen en molens.

(bron o.a. : Monumenten.nl)

Artikelen over dit onderwerp

Beelden bij dit onderwerp