Het Nationaal Onderwijsmuseum heeft, met meer dan 390.000 voorwerpen, de grootste onderwijscollectie ter wereld. Uniek, net als artikel 23 uit onze grondwet over de vrijheid van onderwijs dat ten grondslag ligt aan de diversiteit in het Nederlandse onderwijs. En die verscheidenheid aan objecten is terug te zien in onze collectie. In een levendige en veelzijdige tentoonstelling laat het museum de vele aspecten van het onderwijs en de invloed ervan op jeugdcultuur zien. Bezoek het museum en beleef aan de hand van persoonlijke verhalen en actuele gebeurtenissen de ontwikkeling van onderwijs (geschiedenis) in het heden, verleden en toekomst.
Het Onderwijsmuseum beschikt over een prachtige locatie: het zorgvuldig gerestaureerde gebouw De Holland uit 1939 in Dordrecht. De Holland is een van de karakteristieke gebouwen die de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn (1889 – 1983) heeft ontworpen. Een bijzonder museumgebouw vlakbij het station. Het museum heeft ruim 2500 m² aan publieks- en tentoonstellingsruimten, een sfeervolle commissarissenkamer, een winkel, een museumcafé met tuin. Ook zonder een bezoek aan het museum is te genieten van heerlijke (streek-)lekkernijen in museumcafé de Holland.
Vergaderlocatie
Mogelijkheden van zaalhuur (3 verschillendezalen) voor vergaderingen en bijeenkomsten eventueel aangevuld met activiteiten in het museum. Bekijk de website voor meer informatie.
Historie monument De Holland
De Holland is in 1937 gebouwd voor het kantoor van de verzekeringsmaatschappij ‘De Holland van 1859’. Nadat de verzekeringsmaatschappij het pand eind jaren zeventig verliet werd het radicaal verbouwd om het geschikt te maken als supermarkt. Nadat deze ook verhuisde stond het gebouw lange tijd leeg. In 2011 werd bekend gemaakt dat het volledig gerestaureerd zou worden ten behoeve van de vestiging van het Nationaal Onderwijsmuseum, wat in juli 2015 is geopend.
- Bouwjaar: 1937
- Bouwstijl: Barokke Zakelijkheid
- Architect: Sybold van Ravesteyn
- Oorspronkelijke functie: Kantoorgebouw