Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied en het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Dat houdt bijvoorbeeld in dat je er veel wilgenvloedbossen en kreken vindt. Bij het zien van de ruige en hoog opgaande wilgenbossen vergeet je bijna dat je in Nederland bent!
Na de Sint Elisabethsvloed van 1421 ontstonden in het natte gebied eilandjes. De eerste begroeiing was de bies, waar de Biesbosch zijn naam aan dankt. Stukje bij beetje veroverde de mens het land terug en teelde er bies, riet en wilgenhout. De griendcultuur (griend = wilgenakker) was eeuwenlang de belangrijkste bron van inkomsten in de Biesbosch. Varend of wandelend door de Biesbosch kun je nog griendketen tegenkomen waar de griendwerkers in sliepen.
Sinds de jaren negentig is er veel natte natuur bijgekomen door ontpoldering. Onder meer om ruimte voor de rivier te maken. Het maakt de Biesbosch nog dynamischer en trekt grote roofvogels zoals de zeearend en de visarend aan, die allebei broeden in de Biesbosch. Verder kun je de bruine kiekendief, de roerdomp, de blauwborst en de ijsvogel tegenkomen. En als je heel veel geluk hebt spot je wellicht ook nog een bever!
Van half april tot half mei staat de spindotter in bloei die zeldzaam is in de wereld en alleen in zoetwatergetijdengebieden voorkomt. De enorme reuzenbalsemien, een exoot die de Biesbosch heeft veroverd, zorgt voor een jungle van roze bloemen in de zomer.
Gedurende het hele jaar organiseert Biesboschcentrum Dordrecht vaartochten en wandelingen door het gebied. Voor een overzicht van alle activiteiten kun je kijken op de activiteitenkalender:
https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl/reserveren/activiteitenkalender