STRIJD TEGEN

Nederland en onze regio bij uitstek is een gebied waar van oudsher een strijd tegen het water wordt gevoerd.  Aangezien meer dan de helft van het land kans heeft op overstromingen is dit niet vreemd. In het (recente) verleden zijn er vele overstromingen geweest, waarvan de Watersnood van 1953 nog het meest bekend is bij vele mensen. Grote delen van, onder andere Dordrecht, stonden toen onder water.

De regio strijd al sinds mensenheugenis tegen het water. Grote en kleine overstromingen hebben er voor gezorgd dat tot in het recente verleden veel maatregelen zijn getroffen om deze strijd te winnen en met de opwarming van de aarde gaat het nog steeds door. Deze maatregelen hebben tevens de vormgeving van Nederland en de regio beïnvloed, meer hierover onder kop: Gevormd Door.

Door het grotere belang van de natuur en het milieu is er de jaren zeventig een verandering opgetreden in de vorm en gedachte achter de maatregelen tegen overstromingen. Vandaag de dag zouden we eerder over ‘omgang met het water’ moeten spreken.

U vindt onder de noemer “Strijd Tegen” het water artikelen die gaan over de gevolgen en maatregelen. En aan de hand van markante verhalen wordt weergegeven hoe deze strijd zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

1013-1024x682

Biesbosch

De Biesbosch met karakteristieke Wilgen.

Lees meer
60714-1024x682

Binnenstad

Binnenstad Dordrecht

Lees meer
maxresdefault1-1024x576

Kinderdijk

De Molens van Kinderdijk.

Lees meer