GEVORMD DOOR

De regio is gevormd door water het water dat zich alom bevindt. Het water heeft een invloed op diverse vlakken, hierbij valt te denken aan de structuur van de dorpen en steden, de mentaliteit van de inwoners maar natuurlijk ook de natuur.

Ook de loop van onze rivieren is grotendeels gevormd door onszelf. Driehonderd jaar geleden waren de rivieren breed en ondiep met zandbanken en platen. Om de rivieren beter te controleren en overstromingen tegen te gaan, werd er flink ingegrepen in het landschap. Moest men de dijken verhogen of was het beter om ze te verlagen? Moest men een nieuwe Merwede maken of een overlaat door het Land van Altena? Welke strijd tussen dorpen en steden, provincies, waterschappen en dijkcolleges ging vooraf aan het vinden van de juiste oplossing?

Vóór 1850 was de oplossing verspreiding van het rivierwater over het land. Daarná koos men voor normalisatie van de rivieren. Er werden nieuwe uitgangen voor de rivieren gemaakt zoals de Nieuwe Merwede, de Nieuwe Waterweg, de Bergsche Maas.

De artikelen die u over dit onderwerp vindt geven aan de hand van markante verhalen weer hoe dit zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Biesbosch-2-1024x768

Biesbosch

Informatie Biesbosch

Lees meer
60660-1024x682

Dordrecht

Informatie Dordrecht

Lees meer
Alblasserdam-Alblasserwaard-1024x682

Kinderdijk

Informatie Kinderdijk

Lees meer