Hoe komt Kinderdijk aan haar naam

Hoe komt Kinderdijk aan haar naam

Over het ontstaan van de naam Kinderdijk doen verschillende verhalen de ronde. Wat de juiste is, is niet geheel duidelijk.

Het bekendste verhaal over het ontstaan van de naam Kinderdijk gaat terug naar 1421 tijdens de St. Elisabethsvloed. Toen de ergste storm geluwd was gingen bewoners op de dijk kijken wat er te redden viel en zag men in de verte een wiegje drijven. Men zag dat een kat het wiegje in evenwicht probeerde te houden door heen en weer te springen zodat er geen water in het wiegje kon komen. Toen het wiegje uiteindelijk vlak bij de dijk was bleek er nog een baby in te liggen die, rustig en droog, sliep. Op het Huis te Kinderdijk bevindt zich nog een gevelsteen die aan dit verhaal herinnert.

De naam ‘Kinderdijk’ kwam echter al voor de Sint-Elisabethsvloed in de boeken voor. Een ander verhaal vertelt dat de naam Kinderdijk ontstaan is doordat de dijk die er door heen loopt met behulp van kinderarbeid tot stand is gekomen. Weer een ander verhaal vertelt dat er een zekere Jan in een groot huis nabij Kinderdijk (Elshout) woonde. Deze Jan had veel kinderen en werd daarom ‘Jan der Kindere’ genoemd. Later hebben de mensen het gebied, waar hij woonde, Kinderdijk genoemd.

Nog een andere verklaring is, dat de betrokken dijk laag was ten opzichte van omringende dijken. De dijk was dus een kleiner exemplaar, een kind dus.

Nog een ander verhaal is dat de naam aan de dijk is gegeven toen de beheerder, de heer Van der Giesen, overleed en de dijk onder het beheer kwam van zijn (minderjarige) kinderen. Dit wordt gezien als de meest waarschijnlijke verklaring van de naam Kinderdijk.