Het Land van Lek en Merwede

Het Land van Lek en Merwede

Credits: Jesse de Boom Fotografie
Credits: Jesse de Boom Fotografie. jdeboomfotografie.nl

De Alblasserwaard stond in het verleden bekend als het ‘Land tussen Lek en Merwede’. Pas na de voltooiing van de Oude Zederik in 1370 werd het totale gebied ontsloten door water, waardoor het ook een waard werd. Rondom het gebied stromen de Lek, Merwede, Noord, Oude Zederik, het Merwedekanaal en de Linge. Niet lang daarna werd de naam Alblasserwaard populair, afgeleid van het riviertje de Alblas.

De Alblasserwaard wordt omgeven  door een ringdijk, die in 1277 door een overeenkomst met Graaf Floris V werd aangelegd. Naast de omliggende rivieren wordt het gebied doorsneden door diverse sloten, vaarten en kleine riviertjes zoals Alblas nabij Alblasserdam en de Giessen in de buurt van Hardinxveld.

De Alblasserwaard bestaat nog altijd uit 55 polders. Eeuwenlang zijn de polders in de twee waterschappen onafhankelijk geweest. In januari 1973 werden zij als bestuurlijke eenheid opgeheven en opgenomen in het groter geheel van de waterschappen. Om vervolgens  in 1984 te worden samengevoegd met het hoogheemraadschap Groot-Alblasserwaard tot het hoogheemraadschap van De Alblasserwaard en De Vijfheerenlanden.