Eeuwenoude slotenstructuur nog altijd zichtbaar

Eeuwenoude slotenstructuur nog altijd zichtbaar

Luchtfoto van het huidige Sliedrecht, met aan de bovenzijde de herkenbare structuur van de polder met sloten.

Het graven van sloten is een onderdeel van het ontginnen en polderen van gebieden. De sloten in het achterland van Sliedrecht zijn de oudste nog te herkennen structuren van het dorp dat al 950 jaar bestaat.

Halverwege de elfde eeuw werd er door de inwoners van het huidige Sliedrecht moeras ontgonnen in de huidige Alblasserwaard. Het was zeer zwaar werk waarbij ze tot over hun knieƫn in het water sloten moesten graven. Het opgegraven kleiige veen gebruikte men voor het maken van kades.

De gegraven sloten waren meer dan een kilometer lang en lagen ruim 100 meter uit elkaar. De sloten liepen van de rivier, toentertijd nog zonder dijk maar slechts met een oeverwal, tot de Tiendweg ter hoogte van de huidige snelweg A15. Dit was de oorspronkelijke achterkade van de eerste periode van ontginning. De ontginning werd later nog een paar kilometer verlengd tot het de Wijngaarden bereikte.

Het bijzondere is dat vandaag de dag de bijna duizend jaar oude sloten nog steeds bestaan en zichtbaar zijn. De Tiendweg is nog een beetje zichtbaar en de sloten zijn in latere eeuwen overbouwd maar aan de andere kant van de spoorlijn bestaan de sloten nog steeds. Er zijn er door de eeuwen heen wat bijgekomen, maar in de basis ligt er nog altijd dezelfde en eeuwenoude structuur.