Bier gezonder dan water

Bier gezonder dan water

Bierbrouwerij de Sleutel in Dordrecht. De brouwerij, die waarschijnlijk rond 1550 is opgericht, werd in de jaren vijftig van deze eeuw opgekocht door Heineken.

Tegenwoordig realiseren de waterschappen schoon drinkwater dat rechtstreeks uit de kraan komt. In het verleden was dat wel anders.

Bier en water hebben alles met elkaar te maken. In een niet eens zo ver verleden was het drinken van water uiterst ongezond. Tot de komst van waterleidingen was de bevolking aangewezen op waterputten, maar ook op water uit rivieren, havens en grachten, die ook werden gebruikt als open riolen. Cholera- epidemieën, en ziektes als tyfus en dysenterie kwamen vaak voor.

Wie het kon betalen dronk liever wijn in plaats van water. Het merendeel van de bevolking dronk echter bier. Door  het productieproces van bier werden ziektekiemen gedood.

Iedereen dronk bier, jong, oud, zuigelingen en zwangere vrouwen. Alles beter dan water. Dat bier was wel heel wat lichter dan de pils van tegenwoordig. Het middeleeuwse tafelbier had een alcoholpercentage van  nog geen 0,5%. Niet veel, maar wie het de hele dag door dronk, verkeerde toch dagelijks in een benevelde toestand.

De rijkere bevolking dronk wijn. Wie het economisch slechter ging, moest dat opgeven en overschakelen op het armenbier. Daar komen dan ook de bekende spreekwoorden vandaan: bier na wijn geeft venijn / wijn na bier geeft plezier. Ze hebben dus niets te malen met de kater de volgende dag maar alles met de sociale omstandigheden in het verleden.

         


GERELATEERDE ARTIKELEN

video

video